Bilekonomin är ofta en stor post i ett hushål, speciellt om man har fler än en bil. Det är dyrt att äga bil och således väldigt viktigt att tänka på allt kring bilägandet och ekonomin. Väldigt många bilägare fokuserar på bilens pris när budgeten sätts för inköpet, men det är långt ifrån det mest avgörande inom bilekonomi.

Ny eller begagnad bil

Gamla bilar är naturligtvis billigare än nya bilar, så vida det inte är veteranbilar med samlarstatus. Det är omöjligt att säga om en begagnad bil blir billigare än en ny, allt beror egentligen på den begagnade bilen och vilken ny bil du köper. Kortfattat, kan man säga att du alltid är tryggare med att köpa en ny bil, eftersom du har nybilsgaranti och ibland även serviceavtal om du privatleasat bilen.

En begagnad bil kan vara 15 år eller 15 månader gammal och givetvis kan det ha en stor inverkan på ekonomi, speciellt när det gäller underhåll och reparationskonstnader. Det finns en oskriven regel som säger att bilar som gått 15.000 – 20.000 mil får flest problem, för det är då många slitdelar behövs bytas. Det kan även uppstå större servicekostnader vid 8000 – 15.000 mil om bilen har en kamrem som måste bytas vid service.

Vi gör en enkel jämförelse av två scenarion:

begagnad och ny bilNy bil  (Miljöbil i lågprisklassen)
Nypris: 150.000 kr
Kontantinsats: 30.000 kr
Månadskostnad: 2300 kr (ca 5% ränta i 5 år)
Försäkring: 350 kr / månad
Skatt: 40 kr / månad (miljöbil)
Bränslekostnad: 1000 kr / månad
Reparationskostnad: 0 kr
Service: 300 kr
Totalt: 3990 kr per månad

Begagnad bil (2003 – 2007) – Ett oturligt år
Nypris: 50.000 kr
Kontantinsats: 10.000 kr
Månadskostnad: 1800 kr (ca 5% ränta i 2 år)
Försäkring: 350 kr / månad
Skatt: 150 kr / månad
Bränslekostnad: 1500 kr / månad (ej miljöbil med den åldern)
Reparationskostnad: 800 kr / mån (t.ex avgassystem, bromsok, skivor, belägg, däck etc)
Service: 650 kr / mån (inkl kamrem)
Totalt: 5250 kr per månad

Nu behöver man ju inte ha ”otur” med bilen, men detta är inget ovanligt scenario. Det vi vill sammanfatta med är att du alltid får en säkrare ekonomi med en ny bil och om du gör rätt val så kan det bli ett väldigt billigt alternativ, speciellt med dagens miljöbilar.

Om du däremot har ”tur” med din begagnade bil, så kan den bli väldigt ekonomisk båda på kort och lång sikt. Sedan är det naturligtvis roligare, säkrare och bekvämare att köra en ny bil. Valet är upp till dig, men vad vi vill påpeka är att det inte nödvändigtvis blir billigare med en begagnad bil. Så om du har ett fast och tryggt arbete, så bör du överväga ett nybilsköp.

Bilfinansiering

finansierad bilDet finns tre alternativ för att finansiera en bil som privatperson.

  1. Billån
  2. Privatlån
  3. Privatleasing

Billån är ett lån där bilen sätts som säkerhet för skulden. Detta innebär att finansbolaget tar bilen ifrån dig om du inte skulle betala dina räkningar för billånet. Banken kan då sälja bilen för att få tillbaks sina pengar. Det viktiga för banken är att förvissa sig om att bilens värde är minst lika högt som din skuld, därför måste du erlägga en kontantinsats vid köpet.

Privatlån är ett lån utan säkerhet där du kan använda pengarna till precis vad du vill, du behöver inte ens ange att det är ämnat för ett bilköp. Räntan är i regel något högre men oftast marginell. Det spelar ingen större roll rent ekonomiskt om du finansierar en billigare, begagnad bil med ett privatlån eller billån, kostnaden blir ungefär den samma.

Det viktigaste, speciellt om bilen är av dyrare modell, är att jämföra långivare innan du ansöker om finansiering. Det kan skilja ibland tusenlappar på ett år i bara räntekostnader! Sverigekredit är en kostnadsfri och smidig jämförelsetjänst om du söker bra bilfinansiering.

Privatleasing är en ganska ny form av bilfinansiering, där bilmärkets finansbolag står för tjänsten. Konceptet går ut på att du hyr bilen under en kontrakterad tid om 3 år. Under dessa tre år får du ett helt bekymmersfritt bilägande med garantier och ofta även serviceavtal, där du inte betalar en krona för servicen.

Begagnad bil hos bilfirma eller privat

Det spelar ingen större roll numera om du köper din begagnade bil hos en bilhandlare eller av en privatperson. Det viktigaste är att du säkerställer att du får någon form av garanti, ifall allvarliga fel skulle uppstå på bilen inom kort efter att du köpt den. De flesta bilhandlare kan erbjuda någon form av garanti och om du köper din bil på Blocket, så kan du komma överens med säljaren om att teckna en s.k Blocketförsäkring, som täcker e.v fel som uppstår på bilen, dock ej slitdelar.